Cehia va începe negocierile cu Statele Unite pentru a cumpăra 24 de avioane F-35 Lighning II, fabricate de Lockheed Martin Corp, pentru a-și înnoi flota aeriană formată în mare parte din aparate de zbor Gripen, fabricate de suedezii de la SAAB, anunță Reuters. Cehii, care sunt membri NATO, nu renunță însă la achiziția de armament militar din Suedia – vor să cumpere de la nordici tancuri CV-90.

Prin comparație, România are aproape 50 de avioane de luptă F-16, cumpărate la mâna a doua, din Norvegia și Portugalia, 16 MiG-uri21 LanceR și 19 aeronave de atac ușor IAR-99 Șoim.

F-35 Lighning II e considerat cel mai performant avion de luptă din lume. Prețul variază între 75 de milioane și 100 de milioane de dolari, în funcție de dotări. Prin comparație, România a plătit aproximativ 350 de milioane de euro pe cele 32 de avioane F-16 second hand cumpărate din Norvegia. Diferența între cele două tipuri de avioane e considerabilă în privința costurilor de funcționare. O oră de zbor cu F-35 costă în jur de 35.000 de dolari, față de 22.000 de dolari, cât e în cazul F-16.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *