În 1929, cu câteva luni înainte de crash-ul care a declanșat Marea Depresie, Joe Kennedy, tatăl viitorului președinte american John Fitzgerald Kennedy, ar fi vrut să reintre în joc. Își vânduse recent toate acțiunile, pentru că instinctul îi spunea că piața nu poate crește la nesfârșit. Însă a văzut apoi cum prețurile continuă să urce și începuse să aibă regrete. Dar înainte să investească din nou pe Wall Street, într-o perioadă în care inside trading-ul și multe alte lucruri de netolerat azi erau permise, s-a gândit să ceară părerea marilor jucători. Absolut toți i-au spus că valoarea acțiunilor nu poate merge decât în sus. Joe tot nu era convins. S-a decis totuși ce să facă, după o discuție cu un personaj nu foarte foarte important pe Wall Street: lustragiul Pat Bologna.

Gordon Thomas povestește dialogul în “The Day The Bubble Burst“, probabil cea mai bună carte despre cauzele crash-ului de pe Wall Street:
Cum e piața, Pat?“, îl întreabă Kennedy pe lustragiu, care citea The Wall Street Journal în momentele în care nu avea clienți. “Duduie, domnule K., pur și simplu duduie“, vine imediat răspunsul lui Bologna, care se laudă cu banii pe care îi face la bursă și chiar îi recomandă lui Joe Kennedy, care era totuși o celebritate a vremii și un om deja bogat, în ce să investească: “Cumpărați acțiuni la companiile petroliere și căile ferate! O să urce până la cer. Tocmai am avut un client cu informații din interior“. Kennedy zâmbește și îl recompensează pe lustragiu cu 25 de cenți – echivalentul a 17 dolari în zilele noastre – dar nu pentru pont, ci pentru că l-a ajutat să ia decizia. Nu o să-și investească banii într-o piață a cărei evoluție o poate anticipa chiar și un lustragiu.

Peter Lynch, legendarul investitor, care a reușit un randament dublu față de cel al indicelui S&P500, în perioada în care a administrat Fondul Magellan, are un sfat similar în “One Up on Wall Street“. Lynch, care a transformat 18 milioane de dolari în 14 miliarde, pe parcursul a 13 ani, a creat ceea ce a numit Teoria Cocktail-ului:

Cazul 1: Dacă la o petrecere, invitații preferă să vorbească mai degrabă cu un dentist despre placa dentară, decât cu el sau alt admnistrator de fonduri mutuale, atunci piața e pe cale să crească.

Cazul 2: Când piața a crescut cu 15%, aceiași oameni vorbesc despre cumpărarea de acțiuni, dar numai că să declare că sunt o investiție riscantă.

Cazul 3: Când piața a crescut cu 30%, oamenii de la petrecere încep să-l întrebe pe Lynch sau alți manageri financiari ce acțiuni să cumpere. Unii deja au cumpărat.

Cazul 4: Toți oamenii de la petrecere sunt în jurul lui Lynch și îi spun ce acțiuni să cumpere. Până și dentistul îi dă ponturi și culmea e că până și acțiunile recomandate de dentist cresc a doua zi. E semnalul că piața se va prăbuși.

One Up on Wall Street” a apărut la aproape 70 de ani de la revelația pe care a avut-o Joe Kennedy. Dar e aceeași lecție, care va fi întotdeauna valabilă. A fost valabilă și în 2021, când oameni care nu investiseră nici măcar un cent la bursă până atunci te sfătuiau să cumperi criptomonede sau acțiuni care, peste doar câteva luni, nu mai valorau aproape nimic. Era același semn că piața se va prăbuși curând.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *