Saptamina trecuta economia americana a anuntat un numar urias de joburi nou create in luna iulie, peste 500000, aproape dublu fata de asteptarile pietei. Rata somajului a cazut la 3,5%, cea mai mica din istorie, iar economia americana a recuperat toate joburile pierdute in pandemie, peste 20 de milioane. Vestile bune, nu-i asa?, sunt citite diferit de piete. Daca sunt joburi, sunt bani. Prea multi bani, adica inflatie. Devine clar ca FED (banca centrala a Americii) va majora dobinda de referinta cu inca 0,75% in sedinta din septembrie. Rata mai mare se traduce prin credite mai putine, pentru ca nu toata lumea va mai putea accesa creditele. Adica produse mai putine vindute, adica, urmind firul logic al lantului economic, mai putine lucruri produse. Da, inclusiv imobiliare. Asta va insemna somaj mai mare, pasul normal al oricarui angajator care produce mai putin.

Lumea se confrunta cu un mix de factori perturbatori cum n-a mai intilnit, simultan, niciodata:

  1. Razboi in Ucraina – duce in principal la preturi mai mari la energie si produse agricole. Preturi mari la energie se traduc practic prin inflatie la orice produs
  2. Tensiuni in Asia – in cazul unui conflict in zona Taiwan, intreaga economie mondiala va fi grav afectata, Taiwanul avind circa 54% din piata mondiala de semiconductori. Coreea de Sud, care nu va sta neutra pentru ca aliatul sau, America, ii va cere implicare, are 17% din productia mondiala. China, parte principala in conflict, are 16%. Asadar circa 90% din semiconductori sunt produsi in acea zona. Oprirea productiei inseamna paralizarea lumii economice, semiconductorii fiind folositi de la fabricarea unei banale cafetiere pina la constructia avioanelor, pretutindeni, asadar. In vizita cu scandal pe care a facut-o in Taiwan, Nancy Pelosi a stat mai mult la discutii cu conducerea TSMC decit cu presedintele Taiwanului. Industria americana de aparare este dependenta de semiconductorii Taiwanului.
  3. Inflatie

Ce urmeaza? Pace sa fie si restul se va rezolva de la sine. Lumea a trecut printr-o criza financiara majora in 2008, si a reusit sa o gestioneze beneficiind de un context global linistit. Da, America avea treaba cu arma in mina in Irak si Afganistan, dar celelalte mari puteri, Rusia si China, nu erau implicate. Astazi lipseste doar o scinteie care poate veni si din greseala pentru ca uriasii militari ai planetei sa ajunga la conflict direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *