Mai mult decât Proiectul Mahattan, care a încheiat practic Al Doilea Război Mondial, a costat doar construirea avioanelor Boeing B-29 Superfortress, alt element extrem de important al războiului. Programul, al cărui punct culminant a fost detonarea bombelor atomice “Little Boy” și “Fat Man” peste Hiroshima și Nagasaki, ar însemna, la valorea de azi a dolarului, aproape 30 de miliarde. Ambele bombe au fost lansate din avioane B-29, un proiect aviatic de peste 50 de miliarde de dolari, indexat cu inflația.
Secrete păstrate sau transferul în Alaska
Patru ani au trecut de la startul programului strict secret și până la norul radioactiv care s-a înălțat peste Hiroshima. Măsurile de siguranță luate de Armata SUA au fost fără precedent – chiar și participanți neesențiali au fost supravegheați permanent, au avut corespondența interceptată, convorbirile telefonice ascultate și chiar li s-au întins capcane. Cine sufla o vorbă despre Proiectul Manhattan ajungea imediat în Alaska sau era chiar dat afară din Armată. Însă în ciuda tuturor banilor și precauțiilor, au fost cel puțin trei momente când întreaga operațiune se putea termina extrem de prost. Adică zeci de mii de oameni să moară într-o clipă, dar în cu totul alt loc decât Hiroshima.

Dezastru evitat la limită. De trei ori

Prima dată a fost când camionul în care era proiectilul de uraniu al “Little Boy“, prima bombă lansată peste Japonia, a fost la un pas să cadă într-o prăpastie, pe drumul spre aeroportul din Albuquerque. Un cauciuc a explodat, dar șoferul a reușit să mențină camionul pe șosea.
Apoi, dintr-un noroc pur, un submarin japonez s-a trezit pe traseul crucișătorului american Indianapolis. Era o poziție ideală pentru a-l torpila. Vasul tocmai lăsase pe insula Tinian uraniul îmbogățit și alte componente pentru “Little Boy“. A fost ultima mare navă scufundată în al Doilea Război Mondial.
La ultima verificare a “Enola Gay“, avionul B-29 din care a fost lansat “Little Boy“, un mecanic a dat peste niște canistre la bord. Primul instinct a fost să le lovească cu piciorul. Erau explozibilul convențional, un fel de plan B pentru detonare, în caz că fisiunea nucleară nu avea loc.
“Little Boy”, mai devastator decât “Fat Man”

Însă pe 6 august 1945, prima bombă atomică din istorie folosită într-un război – care cântărea aproape 4 tone și jumătate și a fost lansată de la 10.000 de metri altitudine – a explodat deasupra orașului Hiroshima cu o eroare de doar câteva sute de metri de punctul desemnat.
În cazul “Fat Man“, bomba cu plutoniu care a adus capitularea Japoniei, lucrurile n-au mers nici pe departe aproape perfect. În primul rând, ținta inițială era Kokura, nu Nagasaki, dar o defecțiune la rezervorul avionul a redus distanța pe care o putea parcurge fără realimentare. Apoi, Nagasaki era apărat nu doar de baterii antiaeriene, ci și de nori, iar pilotul a găsit cu greu o zonă cu vizibilitate. A decis totuși să lanseze bomba, dar “Fat Man“, deși mai puternică decât “Little Boy” a făcut mai puține victime și pagube. A explodat la distanță mare de locul desemnat.
“Cel mai ghinionist om din lume” e, de fapt, norocos
Explicația pentru eșecurile care pot arunca în aer, la propriu, proiecte de miliarde de dolari, la care 130.000 de oameni au lucrat ani de zile e aceași ca în cazul lui Tsutomu Yamaguchi, primul dublu hibakusha. “Hibakusha” înseamnă supraviețuitor. Yamaguchi a fost la doar trei kilometri de punctul zero al exploziei din Hiroshima. A fost grav rănit, a stat o noapte într-unul dintre puținele spitale rămase în picioare, iar apoi a fost transferat, dintre toate locurile din Japonia, în Nagasaki, cu doar o zi înainte ca “Fat Man” să zguduie orașul. Bărbatul, care avea 29 de ani, a fost expus radiațiilor când își căuta rudele. BBC l-a numit “Cel mai ghinionist om din lume“. O etichetă cum nu se poate mai eronată. Tsutomu Yamaguchi a trăit până la 93 de ani. A murit în 2010, de cancer la stomac.