Are o avere de 300 de milioane de dolari, e considerat un geniu al investițiilor, a terminat Medicina și totuși, dacă ai avea șansa să trăiești viața lui, te-ai gândi de mai mult de două ori și, probabil, ai refuza.

Michael Burry a fost unul dintre puținii oameni care au prevăzut criza subprime din 2007 și a câștigat peste 800 de milioane de dolari pentru investitorii care au rămas alături de fondul lui, Scion Capital. Pariul lui contra ipotecilor care nu erau decât niște bombe cu ceas i-a îndepărtat pe mulți dintre cei ai căror bani Burry i-a înmulțit și cu 55% în ani în care piața a căzut cu aproape 12%. Randamentul Scion Capital în perioada 2000 și 2008 a fost de aproape 500% net. Adică cine a avut încredere în Michael Burry până la final, a câștigat de cinci ori mai mulți bani decât a investit.

Medicul pasionat de investiții

Povestea lui poate ar fi rămas nespusă, dacă Michael Lewis n-ar fi scris “The Big Short“, iar Christian Bale nu ar fi primit rolul Michael Burry în filmul realizat pe baza cărții. De la 2 ani, Burry a privit lumea cu un singur ochi – a fost prețul plătit pentru a învinge cancerul care îi afecta retina. Ochiul de sticlă nu l-a lăsat să-și facă prea mulți prieteni în copilărie și nici să practice sporturi de echipă. Și-a găsit însă locul în bazinul de înot. A studiat în același timp Economia și Medicina la Universitatea din California. Și a reușit să le combine în timpul rezidențiatului. În timpul turelor de noapte, își urmărea pasiunea: investițiile financiare.

Michael Burry a început cu discuțiile despre acțiuni pe un forum. Și-a lansat apoi propriul site, de unde traderi profesioniști îi luau pur și simplu ideile și făceau profit pe baza lor. În noiembrie 2000, site-ul era închis, rezidențiatul era pus pe pauză, iar Burry avea propriul fond de investiții. La sfârșitul lui 2004, administra 600 de milioane de dolari și refuza oameni care voiau să îi dea bani ca să îi investească pentru ei.

Același diagnostic, de două ori

Criza financiară izbucnită în 2007 s-a suprapus cu o criză personală trăită de Burry. Fiul său a fost diagnosticat cu Sindromul Asperger, o tulburare de comportament din spectrul autistic. Soția lui a cumpărat toate cărțile despre Asperger pe care le-a găsit, iar când le răsfoia, Burry și-a dat seama că și el a avut dintotdeauna aceleași simptome: dificultăți în interacțiunea socială și comunicarea non-verbală, comportamente și interese repetitive și extrem de selective. Erau lucruri care până atunci, le-a pus pe seama complexului creat de ochiul de sticlă. Dar tocmai acest interes obsesiv pentru anumite lucruri l-a făcut să citească în detaliu descrierea obligațiunilor bazate pe ipoteci subprime și să-și dea seama ce aberație financiară erau.

Când inevitabilul s-a produs și panica s-a instalat în băncile de investiții, Michael Burry a tras linie – a câștigat 100 de milioane de dolari pentru el, peste 700 de milioane pentru clienți, dar și-a lichidat compania, deși încă avea deschise poziții de pe urma cărora putea să profite. Stresul de a le explica investitorilor că e doar o chestiune de timp până când pariul lui va fi câștigător și nerecunoștința lor după ce predicția a fost confirmată și aceiași investitori s-au umplut de bani au fost prea mult.

În ultimii ani, știrile despre Burry au fost mai degrabă unele surprinzătoare. Și-a redeschis fondul și a anunțat că se va concentra pe investiții în apă, aur și terenuri pentru ferme, dar în 2020, cele mai mari investiții erau în Alphabet (121 de milioane de dolari) și Facebook (24,4 milioane de dolari). Burry a pariat împotriva Tesla, dar în octombrie 2021, când prețul unei acțiuni crescuse cu 100%, a anunțat că renunță la short. În aceeași perioadă, avut opțiuni pentru ETF-ul Ark Invest, care s-a prăbușit spectaculos. Cea mai recentă știre despre Michael Burry e predicția lui despre faptul că pe bursă urmează “mama tuturor prăbușirilor“. Recent, fondul lui de investiții și-a vândut tot portofoliul și a cumpărat acțiuni la Geo Group, o companie care operează în domeniul închisorilor private.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *