Oricât de mari ar fi greșelile pe care le-ai făcut la locul de muncă, e imposibil să te apropii măcar de cea mai costisitoare eroare din istorie, realizată de un singur om. Paguba: 9 miliarde de dolari. Autorul: Howie Hubler, trader de obligațiuni la Morgan Stanley.

Fiu al unui broker imobiliar și jucător de fotbal american în timpul facultății, Howie Hubler avea vânzările și agresivitatea în sânge. În anii ’90, a devenit trader de obligațiuni la Morgan Stanley, unde și-a creat rapid o reputație de bully. Profiturile realizate pentru companie i-au adus însă promovări succesive, iar șefii i-au dat pe mână o pușculiță cu multe miliarde și un bonus de 25 de milioane de dolari în 2006, ca să rămână la Morgan Stanley.

Un pariu inconștient

Pariul care i-a adus titlul de cel mai prost trader din istorie e legat de creditele ipotecare subprime. E vorba despre instrumente financiare complexe, dar practic, Hubler și oamenii lui au vândut asigurări de 16 miliarde de dolari pentru împrumuturi care nu aveau nicio șansă să fi rambursate. Când dezastrul a început să fie evident, n-au mai reușit decât să scape de asigurări în valoare de 5 miliarde de dolari și să facă un profit de 2 miliarde de dolari pe un pariu invers. Când tragi linie, nota de plată suportată de Morgan Stanley din cauza pariului lui Hubler e uriașă: 9 miliarde de dolari.

Cadou de 10 milioane de dolari la despărțire

Totuși, Morgan Stanley a fost generoasă cu Howie Hubler: i-a oferit ocazia să demisioneze, în loc să fie concediat. A primit și un cadou de despărțire: 10 milioane de dolari. Nu e clar dacă banii au fost condiționați de semnarea unui NDA (Non-disclosure agreement) însă Hubler n-a vorbit niciodată în public despre implicarea Morgan Stanley în criza creditelor subprime, care a provocat companiei pagube totale de 58 de miliarde de dolari.

Chiar dacă sunt doi oameni – Bruno Iksil și Bill Hwang – ale căror tranzacții financiare au provocat pagube mai mari, din punct de vedere al numerelor – în jur 10 miliarde de dolari – Howie Hubler rămâne cel mai costisitor angajat din istorie, când indexezi cu inflația prejudiciul de 9 miliarde de dolari din 2007-2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published.