Pentru oamenii de afaceri, să ajungă în topul miliardarilor realizat de Forbes e un vis împlinit. Cu o excepție: Yvon Chouinard, fondatorul Patagonia, un brand de îmbrăcăminte pentru sporturi de iarnă, care vinde geci, pantaloni de schi și căciuli în valoare de peste 1 miliard de dolari pe an.

Chuinard, care va împlini 84 de ani în noiembrie, s-a enervat când a aflat că e considerat miliardar, scrie New York Times: “Nu am 1 miliard de dolari în bancă și nu conduc Lexusuri“. Nimic mai adevărat: fostul alpinist are un Subaru vechi, două reședințe modeste și nici măcar un computer sau un telefon. Așa că topul Forbes a avut nevoie de un update imediat: fondatorul Patagonia a transferat dreptul de proprietate asupra companiei unui trust și unei organizații non-profit. Singura condiție: compania de îmbrăcăminte să rămână independente și toată câștigurile – estimate la aproximativ 100 de milioane de dolari pe an – să fie folosite pentru combaterea schimbărilor climatice și protejării mediului.

N-am vrut să devin om de afaceri și n-am vrut să dețin o companie. Acum, pot să mor mâine și compania va continua să facă exact ce trebuie, fără să fie nevoie de mine“, e satisfacția pe care o are Chouinard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *