BMW experimentează de ani de zile trecerea de la motoarele clasice la unele cu hidrogen. De exemplu, în 2005, a construit 100 de modele Hydrogen 7 cu motoare V12 alimentate cu hidogen. Iar la un târg auto organizat anul trecut în Germania a prezentat modelui iX5 Hydrogen. “După mașinile electrice, care au crescut enorm în popularitate în ultimii 10 ani, următorul trend va fi hidrogenul“, e convins președintele grupului BMW, Oliver Zipse.

Un prim pas ar fi vânzarea de mașini BMW iX5 în Statele Unite, în următorii ani, deși termenul avansat de Zipse nu a fost confirmat încă oficial. Totuși, anumiți parteneri BMW din Europa, Statele Unite și Asia vor primi ceva mai puțin de 100 de iX5-uri până la finalul anului.

Hidrogenul ar putea alimenta inclusiv motoarele Rolls Royce, marcă deținută de BMW.

Marele avantaj al hidrogenului în fața electricității e că poate fi depozitat în rezervoare din fibră de carbon, spre deosebire de stațiile de electrice încă insuficiente. Iar motoarele pe hidrogen ar reduce dependența de litiu și cobalt, pentru că tehnologia e bazată pe materiale recilabile, fabricate din aluminiu, oțel și platină.

Până la mașinile cu hidrogen, planul BMW e ca până în 2030, jumătate din modelele vândute să fie electrice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *