Dietrich Mateschitz sau Didi a fondat compania Red Bull în 1984, alături de un om de afaceri thailandez. Ideea care s-a transformat într-un imperiu de marketing sportiv – fotbal, Formula 1 și mountain biking – a venit după o călătorie în Asia. Didi și-a dat seama că băuturile pe bază de cofeină atenuează efectele jet lag-ului și sunt deja populare în rândul studenților și șoferilor. Iar compania care plătea cele mai multe taxe în Japonia era un producător de băuturi energizante, care nu prea erau comercializate în restul lumii.
Marketingul bate costul de producție
Red Bull a fost lansat în 1987 în Austria, iar în câțiva ani și în țărie vecine. În 2020, Red Bull vindea zeci de milioane de doze de energizant în fiecare zi. Venitul companiei în acel an era de peste 6 miliarde de dolari. Interesant e că Red Bull folosește 20% din vânzări pentru marketing, mai mult decât costă să producă băutura energizantă.
“Nu e doar o altă băutură cu zahăr diferențiată prin culoare, gust sau aromă. E un produs pentru eficiență – îmbunătățește rezistența, concentrarea, timpul de reacție, viteza, atenția și starea emoțională”, și-a descris Didi băutura devenită celebră.

Mateschitz avea o avere de 15 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Pilot și pasionat de schi, era supranumit “Yeti” de angajații Red Bull, pentru că era extrem de secretos. Controla foarte atent informațiile despre companie, despre el și viața lui privată. Ani de zile a refuzat să răspundă întrebărilor despre singurul său copil, Mark, rezultatul unei relații de doi ani de zile.
“Nu cred că poți să ai 50 de prieteni. Cred într-un număr mai mic. Nu îmi pasă de evenimentele sociale. E o pierdere de timp. Particip, din când în când, dar doar ca să mă conving din nou că nu pierd mare lucru“, spunea Didi în 2011. A fost un critic al imigrației și al măsurilor luate în timpul pandemiei.
Pe lângă cele șase titluri câștigate de Red Bull în Formula 1, numele companiei e legat și de performanțele a încă 14 echipe, din 11 sporturi. Cele mai cunoscute sunt cele de fotbal – RB Lepizig (Germania), FC Red Bull Salzburg (Austria) și New York Red Bulls (SUA). Compania e un sponsor omniprezent în sport, mai ales când e vorba despre probe extreme sau doborârea unor recorduri. Cel mai bun exemplu e saltul din stratosferă al lui Felix Baumgartner. Evenimentul din 2012 a fost urmărit în direct de peste 8 milioane de oameni.
Popularitatea Red Bull în rândul tinerilor a adus compania în atenția medicilor. Un raport din 2011 al Academiei Americane de Pediatrie avertiza despre potențiale efecte adverse în rândul tinerilor care consumă băuturi energizante. Iar Franța și Norvegia au interzis inițial vânzarea Red Bull pe teritoriul lor. Compania austriacă a respins acuzațiile și a finanțat studii care arătau efectele pozitive, inclusiv o atenție îmbunătățită în rândul șoferilor și o putere mai mare în timpul exercițiilor fizice.