În 1948, Adolf Dassler a înființat compania Adidas, la doar un an după ce Rudolf Dassler, crease Puma. Mult timp, cei doi frați au lucrat împreună, însă dintr-un motiv pe care l-au dus cu ei în mormânt – sunt îngropați în părți opuse ale cimitirului din orașul german Herzogenaurach – au devenit rivali pentru totdeauna.

Războiul total de după Al Doilea Război Mondial

Adolf și Rudolf au făcut primii pantofi de sport în casa părinților, iar în 1927, compania înființată de ei, Sportfabrik Gebruder Dassler, avea 12 angajați. Primul mare succes a venit în 1936, când șapte sportivi care purtau echipamentul firmei au luat medalii la Jocurile Olimpice desfășurate în Berlin. Al Doilea Război Mondial a stopat ascensiunea companiei – fabrica a fost transformată în uzină de război, Rudolf a ajuns pe front, în timp ce Adolf a rămas acasă. Producția a fost reluată până la cearta despre care există doar presupuneri. Cum ar fi că după ce Rudolf a fugit de pe front și a stat un an în închisoare, fratele lui le-a dat informații americanilor despre el. Altă teorie e gelozia lui Adolf și o presupusă aventură pe care Rudolf, considerat un fustangiu, ar fi avut-o cu soția fratelui său.

Orașul împărțit de Adidas și Puma

Rivalitatea dintre frații Dassler a împărțit în două micul oraș german, unde la un moment dat, cel puțin un membru al fiecărei familii lucra fie pentru Adolf, fie pentru Rudolf. Râul Aurarch împărțea nordul, ocupat de Adidas, de sudul unde era sediul Puma. Existau chiar brutării, măcelării și baruri doar pentru angajați Puma sau Adidas.

Lucrurile n-au mai fost atât de radicale după moartea fraților Dassler (Rudolf în 1974 și Adolf în 1978). Bloomberg scrie însă că dacă mergi în Herzogenaurach, aproape toată lumea, indiferent de vârstă, poartă haine și încălțăminte fie de la Puma, fie de la Adidas. “Când cineva intră pe ușă, te uiți la încălțăminte, să vezi ce marcă este“, explică primarul, care e printre puținii locuitori care își permite să combine haine Puma cu încălțăminte Adidas ori invers – “E pentru diplomație“.

Din anii ’90, Puma și Adidas au încetat să mai fie afaceri de familie, devenind companii listate la bursă (Adidas valorează 22 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decât Puma). Pacea a venit odată cu un meci amical, desfășurat în 2009.

Mai jos, trailerul filmului despre rivalitatea dintre frații Dassler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *