Puțini oameni spune că au o poveste de viață măcar pe jumătate la fel de spectaculoasă ca a lui Barry Minkow: antreprenor la 15 ani, milionar la 18, contabil pentru Mafie, condamnat la ani grei de închisoare, pastor, colaborator al FBI și, bineînțeles, subiect de film.

Povestea lui Barry începe în anii ’80. Părinții lui nu-și permiteau să angajeze o bonă, așa că puștiul de 9 ani mergea zilnic la curățătoria de covoare unde mama lui era administrator. N-a trecut mult până când a început să muncească și să pună banii câștigați deoparte. La 15 ani, avea deja 6.000 de dolari, pe care i-a folosit ca să-și deschidă propria spălătorie de covoare în garajul familiei – locul unde au început multe afaceri de succes.

ZZZZ Best se numea compania lui Barry Minkow, iar pe statul de plată erau nu doar părinții lui, ci și alți angajați care făceau munca efectivă, în timp ce adolescentul își continua studiile și făcea planuri de extindere a afacerii. Următorii ani au fost extraordinari pentru tânărul milionar: locuia într-o casă luxoasă, conducea un Ferrari, a apărut la emisiunea lui Oprah, a scris o carte, “Making It in America“, plătea salarii pentru 1.300 de oameni care lucrau în spălătorii ZZZZ Best din California, Arizona și Nevada.

În 1987, lucrurile s-au limpezit: spălătoriile lui Minkow erau doar un paravan pentru afacerile Mafiei, iar tânărul folosea banii companiei pentru a-și finanța stilul luxos de viață. Și-a aflat pedeapsa doi ani mai târziu: a primit 25 de ani de închisoare, mai mulți decât avea de viață și a fost obligat să restituie 26 de milioane de dolari.

După nici 5 ani ispășiți, Barry era din nou liber și avea o nouă vocație descoperită în spatele gratiilor: pastor. Ținea predici și pentru agenții FBI, despre cum să descopere fraudele. A continuat să scrie cărți, iar povestea vieții lui s-a transformat în filmul “Minkow”, care n-a fost însă niciodată lansat.

Fostul antreprenor-minune a ajuns însă iar în rolul de pușcăriaș: mai întâi pentru o fraudă de aproape 600 de milioane de dolari. A pledat vinovat și a scăpat cu 5 ani, în loc de maximul de 30 de ani. A fost condamnat la alți 5 ani de închisoare, după ce a recunoscut că a furat 10 milioane de dolari din donațiile pentru biserica unde era pastor.

Barry Minkow a fost eliberat în 2019, la un an după lansarea filmului bazat pe viața lui și care dintr-o poveste inspirațională se transformase într-o peliculă cu titlul “Escrocul“.

Documentarul în care chiar Barry Minkow își povestește viața a apărut pe Disney+ în 2022, cu un nume asemănător: “Regele Escrocheriei“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *